Ana içeriğe atla

Bitmeyen Gece

Resimde "Bitmeyen Gece" kitabı arka kapağı bize dönük olacak şekilde kahverengi, çizgi desenli bir masa üzerinde durmakta. Resmin sol tarafında bir kişinin eli kitaba dokunuyor.(Resimde elin sadece 3 adet parmağı gözüküyor) Kitabın arka kapağının sağ üst tarafında Bitmeyen gece yazmakta. Bitmeyen gece yazısındaki i harfi yerine yanan bir mum konmuş. (Yanan mum i harfine benzeltilmiş. Mumun kendisi i harfinin çizgi kısmı olarak ateşi ise i harfinin üzerindeki nokta olarak düşünülmüş.) Bu yazının altında ise "Evrenin Tüm Karanlığı Tek Mum Işığını Bile Köreltemez" yazmakta. Kitabın arka kapağının sağ ortasında "Bu kitabı okuduğunuzda, kendinizi yeniden değerlendirmek ihtiyacı duyacaksınız. Hangi şartlar altında olursa olsun, hayat karşısında yenilmeyen, ezilmeyen Mitat Enç türü insanlar, toplumumuzun hem direnç, hem övünç kaynaklarıdır. Özürlü yahut sağlam, toplumun hangi kesiminden olursak olalım, hepimiz için örnek kişiliktir. Bu kitapta yazarın nitelikli ve edebiyatçı yanını da göreceksiniz ve zevkle okuyacaksınız." yazmaktadır. Kapağın sol tarafında ise bir mum ateşi görülüyor. Bu ateş siyah kapaklı kitabı sanki bir ışık tutulmuş gibi aydınlatıyor.
29.12.2021
Kitap hakkında ilk izlenimlerim: Bu kitabı biraz da öğretmenimiz istediği için aldım. Ancak hem yazan kişiden hem de başka sayfalarda okumuş olduğum yorumlardan dolayı çok seveceğime inanıyorum

Yazılanların gerçek olaylar olması ve bunların bir gün bizim başımıza da gelebilecek olaylar olması gerçeği ise kitabın sürükleyiciliğini artırıyor.

Edit Sürükleyicilik kavramını kullanmak belki yanlış olabilir. Nihayetinde bu bir otobiyografi ama o zamanlar okurken böyle düşünmüştüm🤔🙃

30.12.2021
Bir şey okurken biliriz ki bunu bir insan yazmış. İnsanın yazdığı her şeyde de bir miktar gerçeklik vardır. Kimi zaman bu gerçekliği fark bile edemeyiz. Kimi zamanlar ise sonuna kadar yaşarız. Daha sadece 2 bölüm okudum ama bu iki bölüm bile "gerçek" olması dolayısıyla insanı derinden etkiliyor.

07.01.2021
Farkındayım çok az okuyorum. Bugün gün içinde hızlanmaya çalışacağım. Bitmeyen...

Evet, okumaya başladım ve bayağı ilerledim.
Bugün en azından kitabın yarısına kadar geleceğim. Kitabın kısa özetini de sayfanın en altında ilerleyen günlerde paylaşacağım. Şimdilik hoşçakalın.

Dostlar bir ekleme daha yapacağım: Biliyorsunuz kişisel gelişim kitaplarında -en azından benim okuduklarımda- bir küçük hikaye anlatılır.Bu hikayeden bir ders çıkartılır. Bu ders dediğimiz şey aslında bizleri ateşleyen bir güçtür. Bu kitapta da böyle. Gözlerini kaybeden bir insan ama umudunu her türlü zorluğu rağmen tamamen kaybetmemiş, koruyabilmiş. Kendi mum'unun ateşini yakabilmiş bir insan. Ne demiştik? Evrenin tüm karanlığı tek mum ışığını bile köreltemez. 

Umarım ki bizler de kendi mum'umuzu yakmayı başarabiliriz.

Son olarak dostlar bu kitabı boş bir zamanınızda okuyun demiyorum. Bu kitabı ve her kitabı okumak için zaman ayırın,diyorum. Çünkü bu kitap hem sizi geliştirecek hem de empati yetinizi güçlendirecektir.

08.01.2022
Bugün kitaptan okumaya devam ettim ve halen bitiremedim kitabı. Ama okudukça düşünüyorum ki keşke onun bizim okulumuzda öğretmen olduğu zamanlarda yaşayabilseydim. Ondan, onun gibi bir insandan, bilgi birikiminden,  düşüncelerinden etkilenebilseydim. Kendi hayatımla ilgili bir sorunda ona danışabilseydim. Böyle diyorum çünkü kendini "engellere" rağmen geliştirmiş, çabalamış, bir şey olmayınca peşini bırakmamış defalarca tekrar denemiş, hayatını mesleğine adamış ve en başta belirlediği Türkiye'de görme engellilerin eğitimi için okul açma hedefini, önüne Amerika'da hayatına devam etme gibi bir fırsat çıkmasına rağmen gerçekleştirmiş bir insan. Ben de kendime alanımla ilgili bir hedef koyacağım. Önümdeki günleri bu hedefi planlamakla geçireceğim ve sürekli bir şeyler yapmaya çalışacağım. Sonuç alamasam da...

Son zamanlarda "Umarım" kelimesini çok fazla kullandığımı fark ediyorum. Belki son yazdıklarımda da vardır. Ama son'3' kez kullanacağım. Çünkü artık ummaktan, beklemekten yoruldum. Umarım burada yazdıklarımı sadece başkalarının böyle görmesi, bilmesi için yazmıyorumdur. Umarım bunlar benim gerçek düşüncelerimdir. Ve yine umarım ki sadece burada yazılı olmaktan başka işlere de yararlar.

09.01.2022
Bugün kitabı bitirdim. Kitap hakkında düşüncelerim gayet olumlu. Bu kitabı okuyan her insan kendisine bir pay çıkartabilir. Bu kitabı okuduktan sonra zamanınızı boş yere harcamamış olduğunuzu kesinlikle fark edebilirsiniz.
Sadece son bölümlerde kitabı artık daha hızlı bitirmek istediğim için okurken çok zorlandım.

Kitabın bir nevi özetini de çıkardım. Aralarında yanlış anladığım, hatalı yazdıklarım olabilir. Şimdiden özür diliyorum. Yazdığım özette yazarın kitapta anlattığı belli başlı şeyler var. Ancak önceki yazdıklarımda da söylediğim gibi yazarın düşünceleri, öğütleri, nasıl bir insan olduğu gibi ayrıntılara ulaşmak isterseniz kitabı mutlaka okumalısınız. Bence bizim için asıl önemli olanlar da o ayrıntılardır.

Kitap Özeti


Kısa Bir Anekdot

Yazar 1991 yılında Yalova'da yaşamını yitirir. Vefat ettiğinde hakkında bir yazı yazılır. Yazının başlığı şudur: '' Mitat Enç artık görmüyor.'' 

Evet dostlar, bizler görüyor muyuz şu anda? Ya da görüyor olma yanılgısı içinde miyiz? Bunları düşünmemiz lazım. Ve eğer görmediğimize kanaat getirmişsek kalplerimizin, beyinlerimizin gözünü açmak için yola çıkmamız lazım. 

Son durakta görüşürüz o halde...

Yorumlar